Viimeinen yritys, eli tämä pitää ottaa tosissaan. Vaaka näyttää sellaisia numeroita ettei ole ennen nähtykään ja verenpaine hyppii tosi matalasta tosi korkealle. Ja kun armaani vyötärönympärys on kasvanut melkein samaa tahtia kuin minunkin niin nyt lähdemme yhdessä matkalle Sonoma-dieetin maailmaan. Kolleegani tappeli saman asian kanssa kuin minä : Hollannissa on vaikea laihduttaa. Jos kevyt tuotteita sattumalta löytää niin niitä kyllä ei ole maulla pilattu. Ja valkoista leipää, majoneesia, maapähkinävoita, voileivän päälle suklaarakeita... tavallista Hollannin arkea, jota meillä ei kylläkään ole pahemmin nähty. Olen asunut täällä 2 vuotta, hieman yli ja painoa on kerääntynyt täällä 30 kiloa lisää. Olen ostanut vaikka mitä dieettikirjoja, Sonja Bakkerista South Beachiin mutta mikään ei ole kolahtanut. Kivoja kuvia mutta reseptit ei vaan onnistu meikäläisen makuhermoja rauhoittamaan. Ja kun kolleegani kertoi että olivat alkaneet miehensä kanssa herkutella, sillä tuloksella että mieheltä häipyi 12 kiloa ensimmäisessä kuukaudessa, innostukseni heräsi. Joten tilasin Connie Guttersenin kirjoittaman kirjan Sonoma Dieetti, sitä ei taida suomenkielisenä versiona vielä olla olemassa ja annoin sen sitten miehelleni luettavaksi. Ja tällä kertaa hänkin innostui! Sanoi makuhermoja kutittavan vain reseptien lukeminen ja dieetin idea on meille sopiva. Välimeren ruokasatoa järkevästi lautaselle asetettuna.

Joten tänään oltiin sitten ostoksilla, huomenna on jääkaapin siivouspäivä. Ostimme paprikoita, broccolia, parsaa, kirsikkatomaatteja, herneitä, papuja, linssejä, munakoisoja, kesäkurpitsoja, fenkoolia, valkosipulia, chilipippureita, sitruunamehuja, viinietikoita ja öljyjä, täysjyvätuotteita aamiaiseksi, kananmunia ja vaikka mitä. Huomisaamuna haen tuoreita yrttejä ja järjestän ruokakaapit uusiksi.

Tästä blogista tulee meille meidän kuvallinen reseptivarastomme. Jokaisesta ruoasta laitan kuvan, jotta näkyy kuinka se lautasen täyttää. Myös mainitsen mikä juuri siinä ruoassa makuhermoja eniten kutitteli.

Dieetin ideana on että teemme sen 3 aaltona. Ensimmäinen kestää 10 päivää ja silloin on paljon asioita kiellettyjen listalla, tänä aikana totumme sokerin puuttumiseen ja opettelemme syömään dieetin periaatteiden mukaan. Toisen aallon aikana sallittujen tuotteiden määrää lisätään ja toinen aalto kestää siihen asti kunnes olemme tavoitepainossamme. Kolmas aalto on sitten sen painon pitämistä ja jos paino jostain syystä alkaa nousta ylöspäin niin uudelleen sitten ensimmäiselle aallolle.

Sonoma dieetissä on 10 niin sanottua Power ruoka-ainetta: mansikat, mantelit, metsämarjat, broccoli, viinirypäleet, oliiviöljy, paprikat, pinaatti, tomaatit ja täysjyvätuotteet

Keittiöstä lähtevät roskiin tai sukulaisille: sokerit, valkoiset leivät, kakut ja kakkumixit, keksit, voileipäkeksit, makeiset, valkoinen riisi, aamiaismurot, sipsit, majoneesi, kermaiset salaattikastikkeet, öljyt (paitsi oliivi- pähkinä ja canolaöljyt) suklaarakeet, virvoitusjuomat, mehut ja nektarit, hillot, siirapit, margariinit ja voi, rasvaiset juustot ja kermajuustot, jäätelöt, maitotuotteet (ellei rasvattomia tai vähärasvaisia), rasvaiset lihatuotteet kuten pekonit ja makkarat, hedeltmät (ellei niitä voi pakastaa tulevaisuutta varten) sekä kaikki tuotteet jotkat sisältävät rikkikäsiteltyjä vehnäjauhoja, käsiteltyjä jyviä, trans-rasvoja, sokeria.

Lautaset joita jatkossa käytämme ovat 17,5 cm halkaisijaltaan aamiaiseksi, vaihtoehtona 5 dl keittokulho, sekä 22,5 cm halkaisijaltaan lounaaksi ja päivälliseksi.

Aamiainen on 25% kokoviljatuotteita ja 75% proteiinia tai kulhossa 50% maitotuotteita ja 50% kokoviljatuotteita

Lounas 40% proteiinia ja 60% vihanneksia

Päivällinen on 30 % proteiinia, 20% kokoviljatuotteita ja 50% vihanneksia

Ensimmäisen kymmenen päivän ajan kirja tulee olemaan meidän uusi raamattumme, vihannekset joita saamme syödä ovat:

parsa, munakoiso, bambunituja, selleri, kukkakaali, pavut, broccoli, herkkusienet, kiinankaali, kesäkurpitsa, ituja, kurkku, kaalit, nauris, kevätsipuli, okra, paksoi, paprika, palkokasvit, kurpitsat, purjo, retiisi, retikka, salaatit, pinaatti, ruusukaalit, tomaatit, sipulit, fenkooli ja vesikrassi.

Proteiinit

palkokasveja:kivitspavut, kik-herneet, linssit, soijapavut, mustapavut korkeintaan 100 g päivässä, munat, kalkkuna, kana, (valkoinen liha). lampaanliha, vasikanliha, maapähkinävoita, naudanliha, merenelävät, soijatuotteet, sianliha, kala (vähärasvainen)

Kokojyvätuotteet

Barilla plus pasta, couscous, kaurapuuro, popcorn, riisi (ei valkoinen), kokojyvämuort, kokojyväleipä, kokojyväpasta ja villiriisi.

Juomiset

kahvia, teetä, vettä

Rasvat

Avokaado, canolaöljy, oliiviöljy, pähkinät

Maustamiseen rajatta:

cayennepippuria, chilipulveria, kanelia, kardemummaa, kurkumaa, currya, kumiaa, mausteneilikkaa, muskottipähkinää, pippuria, sahramia, selleripulveria, basilikaa, ruohosipulia, tilliä, rakuunaa, korianteria, meiramia, minttua, oreganoa, osmariinia, salviaa, timjamia ja fenkoolia, balsamico viinietikkaa, riisi viinietikkaa, chilipippureita, sitruuna tai limeä, mehuna ja raastettua kuorta, sitruunaruohoa, inkivääriä, valkosipulia, sinappia ja vaniljaa

Huomenna syömme:

Aamiainen: 2 munan kokkeli ja 1 viipale paahdettua moniviljaleipää

Lounas: kreikkalainen salaatti grillattujen katkarapujen kanssa ja täysviljapitaleipä

Päivällinen: Kanaa vihannesten kera paketissa

Välipalaksi Ericille 33 mantelia ja Miialle 11 mantelia... sukupuolisortoa siis mutta näillä eväillä yritetään.

Kommenttia saa ihan vapaasti laittaa, ja tsemppiä toivottaa. Älkää kuitenkaan ehdotelko muita dieettejä, niitä on testattu jokaikistä jo, sellainen jojoilija olen ollut koko ikäni. Järki sen sanoo, vähemmän kaloreita ja enemmän liikuntaa, tämä on meidän mahdollisuutemme saada kaloreita siinä muodossa mistä ruoasta jo muutenkin kovasti pidämme!